Saturday, August 23, 2008

Na internete je všetko

Z rozvojom takmer všetkých vedných odborov a disciplín prichádza aj potreba všetky tieto nové poznatky ukladať, triediť, katalogizovať a neposlednom rade aj publikovať. Myslím si, že internet je na to viac ako vhodné miesto, pretože zabezpečí prístup k nim prakticky komukoľvek, čo častokrát pôsobí ako katalyzátor pri ich dalšie získavanie. Príkladom, nielen z vedeckej oblasti, môže byť blog, kde autor je ten, ktorý tvorí obsah a ako návštevník internetu ho môže zvyšný obsah inšpirovať pre jeho ďalšiu tvorbu. Koniec koncov to môže byť jeho primárny dôvod, kedže internet je médiom s veľkou slobodou slova a veľkým priestorom na diskusie, kde vzniká hromada podnetov.

Prístup k informáciam musí byť pravdaže podmienený typom informácií. Nedávno publikovaný projekt Google Health alebo rôzne firmy, ponúkajúce výpočet rizík genericky podmienených chorôb analýzou DNA, ktoré následne predávaju farmaceutickým firmám, sú jasným dôkazom toho, že bezpečnosť osobných informácií by mala byť prvoradá. Bezpečnostné štadardy ale často zaostávajú za napredovaním služieb, ktoré tieto citlivé informácie spravujú. Na druhej strane sú tzv. hackeri a iní podvodníci, ktorí túto situáciu vedia výborne využiť vo svoj prospech. Pojmy ako phishing, vishing, spam, trójske kone či spyware pozná asi už každý. Spoločne sa tieto praktiky nazývajú "social engineering", ktoré nie sú ani zďaleka také sociálne ako politika pána Fica (hoci by sa dalo ešte polemizovať).

Domnievam sa, že osobné údaje sú asi naväčším rizikom pre každého z nás, surfujúcich na internete. V "reálnom" živote je to o niečo jednoduchšie. Osobné údaje poskytujeme iba keď je to potrebné. Nechodíme, len tak po ulici a nehovoríme každému koho stretneme naše meno, adresu alebo dátum narodenia. Napríklad aj pri bežnej konverzácii sa zverujeme s našími súkromnými údajmi len tím, ktorých poznáme a dôverujeme. Na internete je to zvyčajne iné. Anonymita a súkromie je len tažko dosiahnuteľná a častokrát nás obmedzuje. Ak chceme napríklad šifrovane komunikovať s našim obľubeným internetovým obchodom či chatovať s kamarátmi, môže to byť veľký problém. Bezpečné šifrované linky väčšinou využívajú iba štátne inštitúcie a podnikateľský sektor, pre ktorých sú prenášané informácie bytostne dôležité. Bežný človek nie je dostatočne chránený a čo je najhoršie, ani o tom nevie a stále žije v akejsi pseudoanonymite.

Internet predstavuje veľkú príležitosť pre rôzne podnikateľské aktivity. Skúsenejším používateľom už nestačí iba si prečítať a odpovedať na emaily či dozvedieť sa niečo nové na wikipedii. Chcú stále nové a lepšie služby. Firmy to vedia, preto sa ich snažia ponúknuť. Trend posledných rokov sú personalizované služby, teda firma sa vám, na základne informacií o vás, snaží ponúknuť tie služby, ktoré potrebujete, alebo možno aj tie, ktoré ani nepotrebujete, ale reklama vás presdvedčí. Táto stratégia je výhodná pre obe strany. Firmám to ušetrí peniaze, ktoré by minuly na celoplošú reklamu a klientom zasa prinesie komfort v tom, že služby prídu za ním a nemusí strácať čas ich hľadaním a vyberaním. Tu sa naskytajú rôzne bezpečnostné riziká. Aby firmy mohli takto zlepšiť svoju efektivitu, musia mať o vás dostatok informácií. A keď už ich má jedna fima, je len otázka času, kedy ich budú mať aj iné. Stane sa z nich tovar, ako každý iný. Toto sa samozrejme dialo aj v minulosti, ale teraz je to ešte jednoduchšie a menej transparentnejšie.

Ak by som mal zaujať nejaké principiálne stanovisko, tak určite som za presun informácií na internet. Tieto informácie by mali byť však klasifikované a na základe toho aj patrične zabezpečené voči tretím osobám. Tieto kroky sú v súčasnoti na každého zodpovednosti, čo by bolo vhodné ujednotiť a aspoň čiastočne standardizovať. V tejto oblasti sú zatiaľ veľké medzery. Dúfam, že internet sa stane bezpečnejšou alternatívou ne-internetu, tj. papierovej forme zaznamenia informácií, a prispeje tak k svetovému mieru :)

No comments:

Post a Comment