Friday, August 14, 2009

Zvrátená Ficova logika v kauze emisie

"Dajte nám relevantný dôkaz o cene, nie bublinu."

To boli slová premiéra Róberta Fica na ostatnej tlačovke ohľadne kauzi predaja emisných kreditov. Podobné vyjadrenia mal už aj v minulosti.

Problém v týchto jeho vyjadreniach je v tom, že majú úplne zvrátenú logiku. Nie on alebo vláda, ale iní (hlavne novinári a opozícia) majú predložiť dôkazy o tom, že v tom čase existovala lepšia ponuka a tým dokázať, že zmluva s firmou Interblue Group je pre stat nevýhodná. To je absurdne. On a aj vláda SR rozhodujú o štátnych peniazoch, tj. peniazoch, ktoré vyzbierali od ľudí a ktoré majú použivať efektívne a účelne. On a aj vláda SR sú teda tí, ktorí majú dokazovať, že ich minuli v súlade s týmto duchom. Oni by mali niesť dôkazné bremeno v tejto kauze.

Fico by mal teda predložiť dôkaz o tom, že toto bola tá najvýhodnejšia ponuka a nie naopak. To, že tak doteraz neurobil a vymyslel si túto hru na dokazovanie nasvedčuje tomu, že žiadny takýto dôkaz nemá. Keď takýto dôkaz nemá on, ani vláda, ktorá má určite lepšie prostriedky na jeho získanie, tak potom ho ani logicky nemôže žiadať od iných. Lenže logika (nielen) v tejto kauze bohužiaľ prehráva.

No comments:

Post a Comment